Det blir X-maf i år også!!!

«Ryktet om min død er betydelig overdrevet«, sa Mark Twain. Det samme kan sies om X-maf også…
Jeg beklager at informasjonen om årets X-maf kommer sent, og jeg kunne listet mange grunner til det, men de har ingen betydning for dere uansett. Det som er viktig nå er å konstatere det faktum at det blir noe av Grenlandsmafiaens tradisjonsrike adventskrans i år også.


Det vil si …hvis dere vil! For vi må ha utleggere skal det bli adventskrans. To år på rad har vi uten store problemer fått nok utleggere (24) til at det blir krans. Og alle gode ting er tre, ikke sant?

Noe av konseptet med «tradisjon» er at ting er temmelig likt fra gang til gang, og med såpass mange år som vi har hatt på å finjustere opplegget så er det ingen runn til å gjøre noen vesentlige endringer denne gangen heller. Likevel, for at det ikke skal være noe tvil, så kommer all informasjonen om opplegget her:

Området for hvor cachene kan legges ut har er den samme som den opprinnelige avgrensningen for Grenandsmafiaen. Dvs. kommunene Skien, Porsgrunn, Bamble, Siljan, Kragerø, Drangedal og den delen av Nome som tidligere het Holla. For at vi skal ha mulighet til å sørge for at cachene hver søndag holdes så samlet som mulig må du angi hvor du tenker å legge ut cahcen(e) når du melder deg på som utlegger. Det er selvsagt ikke nødvendig med nøyaktige koordinater, men en avgivelse av bydel/område er ønskelig. Stort sett pleier det å bli en søndag til cacher i Kragerø/Drangedal/Bamble, en i Siljan/Skien Nord og de to siste i Sentrale deler av Skien/Porsgrunn. Dette er likevel ikke noe krav og er helt opp til hvor vi får inn påmeldingene fra.  Siden vi samler cacher innenfor bestemte områder på de forskjellige søndagene kan man ikke kan velge fritt i søndager, men er det selvsagt lov å komme med ønsker så får vi se hvordan vi kan sette det sammen så flest mulig får det slik de ønsker. Man må også si fra hva slags type cache man tenker å legge ut så vi ikke får veldig stor opphopning av f.eks. mysteries på en og samme søndag.

Som vanlig er det (nesten) ikke noen begrensninger på cachetype, men siden Adventure Labs fortsatt ikke er ordentlig integrert fra Groundspeaks side, så er de ikke med hos oss heller. Når det gjelder D/T rating må man huske at dette skal være en hyggelig aktivitet for folk flest i julestria, så om man skal ha mysteries (eller andre cachetyper som innebærer oppgaver) så bør de ikke gjøres for vanskelige eller for spesielle (kun for de med en helt spesiell kunnskap). Tilsvarende når det gjelder terreng: Det må være terreng som er overkommelig for folk flest en søndags ettermiddag i desember, og man må ikke være avhengig av et helt spesielt redskap som ikke er en del av en normalt utrustet cachesekk.

De siste årene har vi kåret (og premiert) «beste utlegg» ved at alle kunne gå inn på medlemssidene våre på internett og stemme på de cachene de likte best. Og de som fikk flest stemmer ble premiert. Dette har medført at vi har fått flere fantastiske cahcer i adventskransen, noe alle setter stor pris på. Vi gjentar derfor det også i år. Mer info om selve avstemmingen kommer når adventskransen starter.

Regler for cachene

I tillegg til de tingene som er nevnt over må gjelder følgende regler (som vi har hatt en del år nå):

 • Cachens navn skal i perioden mens kransen pågår ha et navn som starter med «X-maf 2022«. (Etter nyttår kan man fjerne det prefikset.)
 • Det er ikke noe krav til at cachen må ha et «juletema» (men det er jo litt hyggelig…)
 • Det er ingen regler for cachestørrelse! Men vi er mer glade i Large, Regular og Small enn i Microer. (Og vi unngår helst nanoer…)
 • Cachen må være vintersikker, for det er jo ikke godt å si når snøen måtte finne på å komme. (Dette er et punkt vi har tatt for lett på noen år nå!)
 • Cachen skal teknisk sett være tilgjengelig for alle Geocachere. Dvs. at i konkurranseperioden kan den ikke settes som «Premium only». Hva cacheeierne gjør etter at konkurranseprioden er over er opp til dem selv.

De norske Reviewerne har også i år lagt ut informasjon om hvordan de ønsker at årets adventscacher håndteres.
Klikk her for å se årets informasjon fra reviewerne.
Legg spesielt merke til at reviwerne minner om at selv om selve pandemien med COVID-19 er over, så ber de om at alle geocachere tar nødvendige hensyn da det fortsatt kan finnes smitte.

Påmelding

Hvis du kan tenke deg å legge ut en (eller flere) cacher i årets adventskrans, send en epost til x-maf[ætt]grenlandsmafiaen.no innen 1. november. Pass på at du får med følgende informasjon i eposten:

 • Nicket ditt
 • Hvor du har tenkt å legge den/dem ut (bydel/område)
 • Hva slags type du vil legge ut (vanlig, mystery, multi etc)
 • Hvor mange cacher du ønsker å bidra med
 • Ønsk gjerne hvilke(n) søndag(er) du ønsker å legge ut.

Målet er at kransen skal bestå av 24 cacher med like mange hver søndag som er relativt samlet geografisk. Vær derfor forberedt på at du ikke kan få oppfylt alle ønskene om søndager, men vi tar hensyn til ønskene så langt det er mulig. Skulle vi faktisk få mer enn 24 cacher påmeldt vil vi redusere slik at antallet blir 24. En slik reduksjon gjøres ved at de som melder på flest cacher får redusert antallet.

Har du tenkt å melde deg på med flere utlegg? Hva med å bruke det ene utlegget til å hjelpe en som aldri har lagt ut en cache før med å legge ut sin første cache? Slik hjelp premieres med ekstralodd både for den som legger ut og den som får hjelp til å legge ut! (Se lenger ned for mer om lotteriet)

Aktuelle datoer

Søndag Dato Innsendelsefrist
1. søndag 27.11.2022 13.11.2022
2. søndag 04.12.2022 20.11.2022
3. søndag 11.12.2022 27.11.2022
4. søndag 18.12.2022 04.12.2022

 

Adventskranslotteri

Når selve adventskransen starter 1. søndag i advent starter også Adventskranslotteriet, og det blir på samme måten som vi pleier.

Det er likegyldig om du er først på cachen eller ikke, FTF har ingen spesiell betydning i vårt lotteri. Det er derimot ikke likegyldig hvilken dag du finner cachen. Man får flest lodd ved å finne cachen den søndagen den publiseres. I lotteriet tildeles du lodd for hver X-maf cache du finner + evt. noen bonuslodd. Altså kan alle medlemmer som finner cacher i adventskransen i konkurranseperioden vinne en premie uansett om de kan cache alle søndagene eller ikke. (Men de mest aktive har selvsagt de største vinnermulighetene siden de har flest lodd…)

Loddene tildeles på denne måten:

 • Funn på publiseringsdag: 3 lodd
 • Funn en annen dag i konkurranseperioden: 1 lodd
 • Tar man alle cache som publiseres den søndagen på publiseringsdagen får man 5 ekstra lodd i bonus.
 • Utlegger får 3 lodd pr. utlagte cache (og utlegg teller som funn ifm. bonus for «alle på publiseringsdagen» slik at det ikke skal være en ulempe å være utlegger).
 • De som er utleggere får i tillegg 10 lodd for å være utlegger, uavhengig av om man legger ut en eller flere.
 • «Faddere» som hjelper nybegynnere får 5 ekstra lodd pr. nybegynner de hjelper, og nybegynneren får også 5 ekstra lodd fordi de tok sjansen.
 • Konkurranseperioden avsluttes nyttårsaften. Funn gjort etter nyttårsaften gir altså ikke lodd i lotteriet.
 • Funnet må være logget på nett innen lørdag 7. januar 2024 kl. 24:00 for å telle med i lotteriet.

Lotteriet er som vanlig å betrakte som en medlemsfordel. Det betyr at det kun er medlemmer av Grenlandsmafiaen som får lodd og kan delta i lotteriet. Men alle geocachere kan selvsagt være med å finne cachene!

 

Takk til alle utleggere som sørger for litt adventsmoro i år også!!!

 

 

Tid igjen til påmeldingsfristen for utlegg i årets Adventskrans: