X-maf 2019 – Oppstart

Nå er det ikke lenge igjen til første søndag i advent og de seks første cachene i adventskransen!!


Først en stor takk til de som stiller opp som utleggere (og spesielt til de som tok en eller to utlegg ekstra for at adventskransen skulle bli komplett!!)

Som vanlig kommer det 6 cacher hver søndag i advent, og første søndag er i år 1. desember.

Fordelingen mellom kommunene blir som følger:

 • 1. søndag i advent: Primært i Porsgrunn, men med et par slengere i Skien.
 • 2. søndag i advent: Skien
 • 3. søndag i advent: Porsgrunn
 • 4. søndag i advent: Bamble og enda lenger sør…

Det blir altså ingen cacher i Siljan i år.

De to siste årene har vi kåret (og premiert) «beste utlegg» ved at alle kunne gå inn på medlemssidene våre på internett og stemme på de cachene de likte best. Og de som fikk flest stemmer ble premiert. Dette har medført at vi har fått flere fantastiske cahcer i adventskransen, noe alle setter stor pris på. Vi gjentar derfor det også i år. Mer info om selve avstemmingen kommer når adventskransen starter.

Dette har utleggerne hatt å forholde seg til:

Vi har heller ikke i år lagt noen begrensninger på cachetype eller D/T rating, men som vanlig ba vi om at dersom man skal ha mysteries (eller andre cachetyper som innebærer oppgaver) så bør de ikke gjøres for vanskelige eller for spesielle (kun for de med en helt spesiell kunnskap). Og tilsvarende når det gjelder terreng: At utleggerne ikke gjør det veldig vanskelig eller at man er avhengig av et helt spesielt redskap som ikke er en del av en normalt utrustet cachesekk. Dette skal være en hyggelig aktivitet for flest mulig i adventstiden.

Utleggerne har ikke hatt noen krav på seg til når cachene skal publiseres, men vanen er at de kommer i løpet av formiddagen. Men 2. søndag i advent blir det ettermiddagscaching siden noen av cahcene egner seg best i skumringen så det er ingen grunn til å stå tidlig opp den søndagen for å jakte FTF på adventscacher.

I tillegg til de tingene som er nevnt over må gjelder følgende regler (som vi har hatt en del år nå):

 • Cachens navn skal i perioden mens kransen pågår ha et navn som starter med «X-maf 2019«. (Etter nyttår kan man fjerne det prefikset.)
 • Det er ikke noe krav til at cachen må ha et «juletema».
 • Det er ingen regler for cachestørrelse! Men vi er mer glade i Large, Regular og Small enn i Microer. (Og vi unngår helst nanoer…)
 • Cachen må være vintersikker, for det er jo ikke godt å si når snøen måtte finne på å komme.
 • Cachen skal være tilgjengelig for alle Geocachere. Dvs. at i konkurranseperioden kan den ikke settes som «Premium only». Hva cacheeierne gjør etter at konkurranseprioden er over er opp til dem selv.

Logo

Årets logo for adventskransen ser slik ut og vi håper den finnes igjen på alle adventscachene.

Adventskranslotteri

Når selve adventskransen starter 1. søndag i advent starter også Adventskranslotteriet, og det blir på eksakt samme måten som vi pleier.

Det er likegyldig om du er først på cachen eller ikke, FTF har ingen spesiell betydning i vårt lotteri. Det er derimot ikke likegyldig hvilken dag du finner cachen. Man får flest lodd ved å finne cachen den søndagen den publiseres. I lotteriet tildeles du lodd for hver X-maf cache du finner + evt. noen bonuslodd. Altså kan alle medlemmer som finner cacher i adventskransen i konkurranseperioden vinne en premie uansett om de kan cache alle søndagene eller ikke. (Men de mest aktive har selvsagt de største vinnermulighetene siden de har flest lodd…)

Loddene tildeles på denne måten:

 • Funn på publiseringsdag: 3 lodd
 • Funn en annen dag i konkurranseperioden: 1 lodd
 • Tar man alle cache som publiseres den søndagen på publiseringsdagen får man 5 ekstra lodd i bonus.
 • Utlegger får 3 lodd pr. utlagte cache (og utlegg teller som funn ifm. bonus for «alle på publiseringsdagen» slik at det ikke skal være en ulempe å være utlegger).
 • De som er utleggere får i tillegg 10 lodd for å være utlegger, uavhengig av om man legger ut en eller flere. (Nytt av året!!)
 • Konkurranseperioden avsluttes nyttårsaften. Funn gjort etter nyttårsaften gir altså ikke lodd i lotteriet.
 • Funnet må være logget på nett innen fredag 10. januar 2019 kl. 24:00 for å telle med i lotteriet.

Lotteriet er som vanlig å betrakte som en medlemsfordel. Det betyr at det kun er medlemmer av Grenlandsmafiaen som får lodd og kan delta i lotteriet. Men alle geocachere kan selvsagt være med å finne cachene!