X-maf 2020 – Nå braker det løs!

Nå braker det løs!!!

Til tross for korona og smittevernstiltak er det faktisk noen ting som består og Grenlandsmafiaens adventskrans er en av dem!

Først en stor takk til de som stiller opp som utleggere! Vi kom i mål godt på overtid, men også i år blir det 6 cacher hver søndag i advent, og første søndag er i år 29. november.

Fordelingen mellom kommunene blir som følger:

1. søndag i advent: Skien.
2. søndag i advent: Kragerø/Bamble
3. søndag i advent: Porsgrunn
4. søndag i advent: Skien

Kåring av beste utlegg

De to siste årene har vi kåret (og premiert) «beste utlegg» ved at alle kunne gå inn på medlemssidene våre på internett og stemme på de cachene de likte best. Og de som fikk flest stemmer ble premiert. Dette har medført at vi har fått flere fantastiske cacher i adventskransen, noe alle setter stor pris på. Vi gjentar derfor det også i år. Avstemmingen foregår inne på medlemssidene. Der blir cachene fortløpende hver søndag og du kan begynne å stemme så fort de blir tilgjengelig. Du kan stemme på så mange du vil, og du kan endre stemmene dine så mange ganger du vil helt frem til fristen for å logge Adventskranscacher går ut, altså lørdag 9. januar 2021 kl. 24:00. Da fjernes lagre-knappen, og det vil ikke lenger være mulig å gjøre endringer.

Dette har utleggerne hatt å forholde seg til:

Området for hvor cachene kan legges ut har er den samme som den opprinnelige avgrensningen for Grenandsmafiaen. Dvs. kommunene Skien, Porsgrunn, Bamble, Siljan, Kragerø, Drangedal og den delen av Nome som tidligere het Holla. Men det er ikke i hele dette området vi har fått cacher. (Se listen øverst over hvor det kommer cacher den enkelte søndagen.)

Vi har heller ikke i år lagt noen begrensninger på cachetype eller D/T rating, men som vanlig ba vi om at dersom man skal ha mysteries (eller andre cachetyper som innebærer oppgaver) så bør de ikke gjøres for vanskelige eller for spesielle (kun for de med en helt spesiell kunnskap). Og tilsvarende når det gjelder terreng: At utleggerne ikke gjør det veldig vanskelig eller at man er avhengig av et helt spesielt redskap som ikke er en del av en normalt utrustet cachesekk. Dette skal være en hyggelig aktivitet for flest mulig i adventstiden.

I år har reviewerne sagt at de ikke publiserer på bestemte klokkeslett, så vi vet ikke når cachene kommer. Dette har med at de ikke ønsker at tidene blir kunngjort på forhånd og legger opp til at det blir samlinger av mange mennesker på cahcene med servering etc.

I tillegg til de tingene som er nevnt over må gjelder følgende regler (som vi har hatt en del år nå):

 • Cachens navn skal i perioden mens kransen pågår ha et navn som starter med «X-maf 2020«. (Etter nyttår kan man fjerne det prefikset.)
 • Det er ikke noe krav til at cachen må ha et «juletema».
 • Det er ingen regler for cachestørrelse! Men vi er mer glade i Large, Regular og Small enn i Microer. (Og vi unngår helst nanoer…)
 • Cachen må være vintersikker, for det er jo ikke godt å si når snøen måtte finne på å komme.
 • Cachen skal være tilgjengelig for alle Geocachere. Dvs. at i konkurranseperioden kan den ikke settes som «Premium only». Hva cacheeierne gjør etter at konkurranseprioden er over er opp til dem selv.

Logo

I år er det laget to logoer. En med og en uten korona i bekgrunnen. Grunnen til det er at noen av utleggerne vil markere at det er et spesielt korona-år i år, mens andre ønsker å gjøre cahcen til et pustehull i koronafokuset. Menigen er at alle adventntscachene skal ha en av dem et eller annet sted i cachebeskrivelsen.

Logoene ser slik ut:

     

Adventskranslotteri

Når selve adventskransen starter 1. søndag i advent starter også Adventskranslotteriet, og det blir på samme måten som vi pleier.

Det er likegyldig om du er først på cachen eller ikke, FTF har ingen spesiell betydning i vårt lotteri. Det er derimot ikke likegyldig hvilken dag du finner cachen. Man får flest lodd ved å finne cachen den søndagen den publiseres. I lotteriet tildeles du lodd for hver X-maf cache du finner + evt. noen bonuslodd. Altså kan alle medlemmer som finner cacher i adventskransen i konkurranseperioden vinne en premie uansett om de kan cache alle søndagene eller ikke. (Men de mest aktive har selvsagt de største vinnermulighetene siden de har flest lodd…)

Loddene tildeles på denne måten:

 • Funn på publiseringsdag: 3 lodd
 • Funn en annen dag i konkurranseperioden: 1 lodd
 • Tar man alle cache som publiseres den søndagen på publiseringsdagen får man 5 ekstra lodd i bonus.
 • Utlegger får 3 lodd pr. utlagte cache (og utlegg teller som funn ifm. bonus for «alle på publiseringsdagen» slik at det ikke skal være en ulempe å være utlegger).
 • De som er utleggere får i tillegg 10 lodd for å være utlegger, uavhengig av om man legger ut en eller flere.
 • «Faddere» som hjelper nybegynnere får 5 ekstra lodd pr. nybegynner de hjelper, og nybegynneren får også 5 ekstra lodd fordi de tok sjansen..
 • Konkurranseperioden avsluttes nyttårsaften. Funn gjort etter nyttårsaften gir altså ikke lodd i lotteriet.
 • Funnet må være logget på nett innen lørdag 9. januar 2021 kl. 24:00 for å telle med i lotteriet.

Lotteriet er som vanlig å betrakte som en medlemsfordel. Det betyr at det kun er medlemmer av Grenlandsmafiaen som får lodd og kan delta i lotteriet. Men alle geocachere kan selvsagt være med å finne cachene!

NYHET!!

Vi har i år valgt å gi en premie til alle som tar alle X-maf cachene i løpet av perioden fra 1. søndag i advent og frem til og med nyttårsaften. Premien blir et helt spesielt krus som blir laget for anledningen. Som med lotteriet må cachen være logget fysisk i den nevnte perioden, og loggen må være skrevet på nett innen lørdag 9. januar 2021 kl. 24:00.

 

LYKKE TIL MED ADVENTSCACHINGEN!!!